.Προκατασκευασμένες... αστοχίες!

Η πρωτοφανής αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ στο σχέδιο νόμου για τη φορολογία των ακινήτων δεν είναι τυχαία, ούτε οφείλεται σε κάποιο «σκοτεινό σχέδιο» υπονόμευσης της κυβέρνησης. Οι βουλευτές εκφράζουν με τον τρόπο τους την πίεση του κόσμου που τους ψηφίζει. Η αντίδραση, σε τελευταία ανάλυση, είναι κοινωνική.
Στον τρίτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας προχθές το βράδυ προσπαθούσε να κατευνάσει... 75 βουλευτές, με πολλαπλά αιτήματα και ταυτόχρονα αντιφατικά μεταξύ τους. 

Επικράτησε πλήρης παραλογισμός. Μερικοί μάλιστα ζητούσαν να παραμείνει το... χαράτσι, για να γλιτώσουν οι αγρότες τη συμμετοχή τους στη διευρυμένη φορολογική βάση κ.ο.κ. Το μόνιμο «αμυντικό μότο» του κ. Στουρνάρα ήταν «στείλτε μου τις προτάσεις σας, θα τις δω με πολύ δημιουργικό τρόπο, αρκεί να οδηγούν σε ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Αυτό είναι το «μυστικό».

Στην ουσία δεν έχουμε ένα φορολογικό σύστημα για τα ακίνητα, αλλά «φορολογικοποιείται» ένας εξαρχής προσδιορισμένος δημοσιονομικός στόχος, με αντικείμενο την ακίνητη περιουσία.

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την επιλογή της τρόικας να επιβληθούν φόροι της τάξης των 3,5 δισ. στην ακίνητη περιουσία, για να εισπραχθούν τελικά 2,9 δισ. Το φορολογικό νομοσχέδιο απλά «έντυσε» έναν προκατασκευασμένο δημοσιονομικό στόχο. Εγινε δηλαδή το αντίστροφο απ' ό,τι απαιτεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Το οποίο ξεκινά από τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών σ' ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, για να προσδιορίσει τους φόρους, από τους οποίους θα προκύψει η τελική δημοσιονομική απόδοση.

Ετσι αντί να δημιουργηθεί ένα φορολογικό σύστημα για τα ακίνητα, που να «περπατάει» με τα πόδια κάτω και το κεφάλι επάνω, έγινε το αντίστροφο.Αυτό είναι το «γενετικό λάθος» του σχεδίου, που οδηγεί τους βουλευτές σε απίθανες και αντικρουόμενες προτάσεις και μια άστοχη και στρεβλή διελκυστίνδα μεταξύ «αστικών συμφερόντων» και «αγροτικών συμφερόντων», χωρίς διέξοδο.

Στην ουσία, ο Στουρνάρας τους λέει «πέστε μου εσείς πώς θέλετε να μαζευτούν από τα ακίνητα φόροι 3,5 δισ. και είμαι έτοιμος να δεχθώ τις προτάσεις σας»!

Αλλά σε αυτήν τη βάση δεν υπάρχει λύση. Απλά κοροϊδευόμαστε...

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

.

.