.Ισοτιμία και δικαιοσύνη

Οποιος διαβάσει προσεκτικά τις δηλώσεις που έκαναν χθες (48 ώρες πριν από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την Ανγκ. Μέρκελ) ανώτατοι αξιωματούχοι της καγκελαρίας στη Γερμανία, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι στο Βερολίνο κάτι αλλάζει σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις προσπάθειες των τελευταίων τριών ετών, αφού για πρώτη φορά ακούστηκαν από το Βερολίνο οι φράσεις «λάθη της τρόικας» και «η φερεγγυότητα της Ελλάδας». 

Είναι σαφές πλέον ότι οι Γερμανοί καταλαβαίνουν ότι οι Ελληνες έκαναν τα μαθήματά τους, όπως θα έλεγε και ο Β. Σόιμπλε, και ότι κάθε περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή το μόνον που μπορεί να προκαλέσει είναι πολιτική αστάθεια στη χώρα και πιθανώς μία κοινωνική έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες, ακόμη και για το ίδιο το πρόγραμμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δει αύριο το μεσημέρι τη Γερμανίδα καγκελάριο. Κανείς σώφρων δεν λέει ότι όλα θα λυθούν μέσα στο δίωρο γεύμα εργασίας. Κάνεις δεν λέει ότι οι Γερμανοί θα συμφωνήσουν σε όλα με μας και ξαφνικά η Μέρκελ θα πάρει τηλέφωνο στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον και θα ζητήσει «στροφή» 180 μοιρών στην πολιτική των δανειστών.

Αυτό, όμως, που μπορεί να συμβεί είναι η Γερμανίδα καγκελάριος να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στην Αθήνα έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν και να βάλει η ίδια πλέον «φρένο» στις πιέσεις για νέα μέτρα. 

Η εφαρμογή όσων έχουν ψηφιστεί, άλλωστε, αρκούν για να υπάρξει η πολυπόθητη -για τους Γερμανούς- προσαρμογή. Η ώρα της ανάπτυξης φαίνεται ότι έχει έρθει. Και από τις χθεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων της καγκελαρίας προκύπτει ότι αυτό έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται και οι Γερμανοί. 

Τι χρειάζεται τώρα; Απελευθέρωση κοινοτικών κονδυλίων και στόχευση σε αναπτυξιακά μέτρα. Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ανεργία, θα έρθουν επενδύσεις, θα προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και εντέλει θα αρχίσουν να ανεβαίνουν τα κρατικά έσοδα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που η Αθήνα μπορεί να απαιτήσει κάτι από τους δανειστές της: ισοτιμία και δικαιοσύνη στη βάση της συμφωνίας που και εκείνοι υπέγραψαν πριν από ακριβώς έναν χρόνο! 

.

.