.Το λάθος του Στουρνάρα

Ποτέ* δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι αναμφισβήτητα έξυπνοι άνθρωποι αδικούν τον εαυτό τους υποδυόμενοι κάτι διαφορετικό απ' αυτό που είναι. Οπως ο Στουρνάρας, για παράδειγμα. Που δεν ξέρω αν σκοπεύει να μείνει στην πολιτική, αλλά, αν το επιλέξει, καλό θα είναι ν΄ αποφεύγει τις δοκιμασμένες, αποτυχημένες και καταδικασμένες πια πολιτικάντικες συνταγές. 
Οπως έκανε προ ημερών «διαβεβαιώνοντάς» μας ότι δεν υπερφορολογούμαστε. 

Το θυμάστε το επιχείρημά του; Επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο μέσος όρος συμμετοχής της φορολογίας στο ΑΕΠ των κρατών της Ευρωζώνης ανήλθε το 2012 στο 25,7% ενώ στη χώ... περισσότερα »

.Διορθώσεις χωρίς απορρύθμιση...

Ο γενικός* γραμματέας του ΟΟΣΑ Αν. Γκουρία έκανε ορισμένες παρατηρήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. *Η «γραμμή* του» συνοπτικά ήταν ούτε όλα θετικά ούτε όλα αρνητικά. Αναγνώρισε από τη μία τις προόδους που όντως στα δημοσιονομικά έχουν γίνει -με υψηλό κοινωνικό κόστος- και από την άλλη τον κίνδυνο που εκπροσωπεί η εκτίναξη του χρέους (157% το... 2020), και η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, που θα το καθιστούν βιώσιμο. 
Υποστήριξε επίσης ότι είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από την ύφεση το 2014 (κατά την εκτίμηση του ΟΟΣΑ -0,4%), ενώ παράλληλα θεωρεί την επίτευξη ρυθμών ανά... περισσότερα »

.Ακτινογραφία της Υγείας

Δεν πρέπει* να μας εκπλήσσει που ο διεθνής οργανισμός Health Powerhouse κατατάσσει 25η τη χώρα μας μεταξύ 35 κρατών της Ευρώπης στην ποιότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ή που σε σχέση με πέρυσι πέσαμε τρεις θέσεις χαμηλότερα. Με δεδομένη την κρίση την οποία βιώνουμε και τη μείωση των δαπανών που επήλθε, είναι φυσιολογική αυτή η εξέλιξη. 

Αλλά υπάρχουν διαπιστώσεις που αν αξιολογηθούν και αξιοποιηθούν σωστά μπορούμε ν προσβλέπουμε σε μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης. Εξακολουθούμε* και σήμερα να είμαστε αναλογικά η χώρα με τους περισσότερους γιατρούς και τα περισσό... περισσότερα »

.Πάλι μεταξύ... «φωτός και σκότους»;

Δυστυχώς,* ύστερα από πολλά χρόνια, επανέρχεται ένας δικομματισμός -διπολισμός-, προφανώς σε νέα βάση - μεταξύ «φωτός και σκότους». Για την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, «σκότος» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ «σκότος» είναι η κυβέρνηση κ.ο.κ. *Πρόκειται για* διχαστική σχηματική πολιτική που καθιστά εξαιρετικά ανελαστική την πολιτική σκηνή, σε πολύ πιθανές, πιο σύνθετες εξελίξεις. 
Τον «διπολισμό» φοβούμεθα ότι θα τον βρούμε μπροστά μας, με αρνητικό πρόσημο για τη χώρα. Είναι δε χαρακτηριστικό που η κλιμακούμενη σε αυτήν την πολιτική βάση «πόλωση» δεν «ανέχεται» πιο σύνθετες ή διαφορετικέ... περισσότερα »

.Θα σοβαρευτούν επιτέλους;

Εχω* μια απορία: επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι που ξέρουν ότι με καουμποϊλίκια και μεγαλοστομίες δεν κυβερνώνται χώρες και λαοί, έχουν αντιληφθεί άραγε όλοι αυτοί, όσοι κι αν είναι, ότι έτσι που την πάνε τη δουλειά δεν χρειάζεται να τους υπονομεύσει κανένας, γιατί τα καταφέρνουν μια χαρά μόνοι τους; Ή μήπως δεν τους λέει τίποτα το γεγονός ότι ακόμη κι ο Καμμένος τούς γύρισε την πλάτη; 
Γιατί αυτό είναι το γεγονός της ημέρας και όχι η νέα σαπουνόφουσκα του αρχηγού για την ημερομηνία διακοπής του «ηλεκτρικού» στον Σαμαρά και στον Βενιζέλο. *Οι μεγαλοστομίες* είναι ... περισσότερα »

.Συνεδρίαση ντροπής

Κάθε* άλλο παρά υπερήφανοι θα πρέπει να αισθάνονται οι κυβερνητικοί αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές για την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν χθες στη Βουλή και για το θέαμα που παρουσίασαν σε όσους επέλεξαν να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά τη συνεδρίαση. Φωνές, διαπληκτισμοί, αποδοκιμασίες, ακόμη και γιουχαΐσματα ήταν η συμβολή τους σε μια συνεδρίαση προκαταβολικά φορτισμένη από τα όσα είχαν προηγηθεί λόγω της αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για τα γενόσημα. *
Και ουσιαστικά χωρίς σοβαρό λόγο. Η υπερψήφιση της τροπολογίας ήταν δεδομένη, αφού είχε προαναγγελθεί ότι δεν θα ψηφ... περισσότερα »

.Η μεγάλη σημασία των... «μικρών»

Η πρόσφατη* τραγωδία στη Ρόδο έφερε στην επιφάνεια τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια. Προβλήματα τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να λύσει, καθώς πολλά από αυτά δεν χρειάζονται πολλά χρήματα. Ο καθαρισμός των ρεμάτων, το ξήλωμα των αυθαίρετων κατασκευών, η προώθηση μικρών έργων υποδομής είναι ορισμένες κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή των κατοίκων μιας κωμόπολης ή ακόμη και ενός χωριού και να τους προστατεύσουν από τις θεομηνίες. *Για όλα αυτά* δεν χρειάζεται καμιά τρόικα, κανένα νέο δάνειο, κανένα νέο μνημόνιο. Πολιτική βού... περισσότερα »

.ΗΠΑ - Ρωσία και Αθήνα

Η προσέγγιση* Ουάσιγκτον - Μόσχας στη Συρία και στο Ιράν εύλογα θέτει το ερώτημα αν θα περιοριστεί στη Μέση Ανατολή ή αν θα έχει συνολική δυναμική που θα περιλαμβάνει την πρώην ΕΣΣΔ, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ενέργεια. Το ερώτημα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, την ώρα που Βρυξέλλες και Μόσχα βρίσκονται σε σκληρή αντιπαράθεση για την Ουκρανία. 
Τα παραπάνω* ενδιαφέρουν ζωτικά την Αθήνα, που από τη συγκρότηση του Ελληνικού Βασιλείου το 1830 πάντοτε κέρδιζε, όταν υπήρχε σύγκλιση της κυρίαρχης ναυτικής με την κυρίαρχη ηπειρωτική δύναμη. Κλασικό παράδειγμα οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 19... περισσότερα »

.Τα Ταμεία και το φάρμακο

 Είναι πολλές οι αιτίες που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν περιέλθει στη σημερινή προβληματική κατάσταση. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο εκείνες που έχει προκαλέσει η κρίση των τελευταίων χρόνων. Είχαν προηγηθεί άλλες. Με σημαντικότερη την εξωφρενική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ξεκίνησε το 2000 από το 1,3 δισ. και έφτασε το 2009 στα 5,1 δισ. 

Που σημαίνει ότι κάθε χρόνο αυξανόταν κατά περίπου 10% και συνολικά ξοδεύτηκαν 20 δισ. περισσότερα απ' όσα έπρεπε. Με την* έναρξη της κρίσης μπήκαμε στην αντίστροφη διαδρομή. Και ο περιορισμός της δαπάνης κινήθηκε ταχύτερα από την αύξηση, με... περισσότερα »

.Ευρώ χωρίς Ευρώπη και Σοσιαλδημοκρατία;

Μα καλά αναρωτιούνται κάποιοι, αυτοί της τρόικας δεν βλέπουν που οδηγούν οι απαιτήσεις τους; Δεν βλέπουν ότι αν συνεχίσουν να πιέζουν για τα υπαρκτά ή τα φουσκωμένα χρηματοοικονομικά κενά θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην αγκαλιά όσων ονειρεύονται μονομερείς καταγγελίες των μνημονιών; Αυτό βεβαίως θα σημάνει άλλο νόμισμα για την Ελλάδα και μέγιστη κρίση για την ευρωζώνη. Το βλέπουν, αλλά τους εμπνέουν άλλα. Καταρχήν τα Μνημόνια ήταν ένας υποχρεωτικός γάμος. Αυτό τον γάμο δεν τον ήθελε ούτε η Ελλάδα, ούτε οι δανειστές. Τον επέβαλλε το παιδί που οι δυο πλευρές έφεραν στον κόσμο. Ένα παιδί... περισσότερα »

.Στη ναφθαλίνη της κομματικής νομενκλατούρας

Αυτό που θα διαβάσετε σήμερα δεν είναι τίποτα καινούργιο, ούτε φιλοδοξώ να ανακαλύψω την πυρίτιδα. Και οι πέτρες γνωρίζουν πλέον γνωρίζουν ότι κυρίως τα τελευταία χρόνια οι πολίτες αποστρέφονται τους πολίτικους , τους γυρίζουν την πλάτη, ενώ παρατηρείται ολοένα μια μειούμενη υποστήριξη σε αντιπροσωπευτικούς θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος και καχυποψία των πολιτών, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην πολιτική αποξένωση. 

Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ελλάδα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ θεωρούνται οι ποιο «διεφθαρμένοι» θεσμοί. Απότο... περισσότερα »

.Αντιμνημονιακοί (και) μπαταχτσήδες

Ένα παλιό αξίωμα λέει ότι όσο περισσότερο κάποιος έχει λερωμένη τη φωλιά του, τόσο περισσότερο κραυγάζει. Είτε για να ξεχαστεί η κόπρος είτε για να πουλήσει το νέο προϊόν που λανσάρει. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια η δημόσια συζήτηση διεξάγεται πάνω στο δίπολο «μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί». Ας προσπαθήσουμε να το δούμε στην πράξη, γιατί με τη θεωρητικολογία δεν βγαίνει άκρη. 

Ο καθένας είναι (ή δηλώνει ότι είναι) αυτό που θέλει. Εκεί που καθένας δοκιμάζεται είναι στην καθημερινή πρακτική, στη δουλειά του, στην επιχείρησή του. 
Οι μνημονιακοί εργοδότες εκμεταλλεύονται, φυσικά, τους μνη... περισσότερα »

.Ο δεξιός ευρωσκεπτικισμός... επιστρέφει

Ο ευρωσκεπτικισμός παίρνει «επικίνδυνο μπόι» σε όλη την Ευρώπη. Η ακροδεξιά μεγαλώνει και διευρύνεται συνεχώς, ενώ σε ορισμένες κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, διεκδικεί να είναι πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές του Μαΐου! *Η Γαλλίδα* Μαρί Λεπέν (ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου) και ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς (ηγέτης του Κόμματος για την Ελευθερία) συγκροτούν κοινό πανευρωπαϊκό μέτωπο εν όψει των ευρωεκλογών. Χαρακτηριστικό από την εξαιρετικού ενδιαφέροντος έρευνα κοινής γνώμης της Metron Analysis, που δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής», ... περισσότερα »

.Χωράφια τα λένε, ρε

Σχόλια Δημήτρης Καμπουράκης 

Πώς να σας το δώσω τώρα να το καταλάβετε; Εμένα, κύριοι, όταν πέθανε ο πατέρας μου δε μου άφησε ούτε αγροτεμάχια, ούτε αγροτικό κλήρο. Χωράφια μου άφησε. Που μάλιστα δεν τα 'λεγε ούτε έτσι, εκτός αν ήταν ακαλλιέργητα. Τα ονομάτιζε με ακρίβεια, ελιές, αμπέλι, περιβόλι, ποτιστικό. Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά; Αγροτεμάχιο έχει ο κύριος μάνατζερ, ο κύριος διαφημιστής, ο σεβαστός εισοδηματίας των Αθηνών, που έκαναν μια «έξυπνη» αγορά στις παρυφές του Παρνασσού, του Μαινάλου ή των Τριών Πέντε Πηγαδιών. Αυτοί αγόρασαν ένα κτήμα, έτσι δεν το λένε; Άκου κτήμα,... περισσότερα »

.Μπέρδεμα

*Σχόλια Σταύρος Θεοδωράκης 

Στην παραλιακή ένα «μαγαζί» είναι στολισμένο με πορτραίτα ηρώων. Όταν λέω «μαγαζί» εννοώ κάτι ανάμεσα σε μπουζούκια και «μουσικό θέατρο», με σκαμπό αντί για καρέκλες. Τίμιο μαγαζί, φτηνό. Τη μια μπορεί να παίζει ο Ψαραντώνης και την άλλη η Πίτσα Παπαδοπούλου. Μπαίνεις λοιπόν και μπροστά σου ξετυλίγεται η ιστορία της Ελλάδας. Αλέκος Παναγούλης, Νίκος Καζαντζάκης. Ανάμεσά τους και άλλος ένας «ήρωας» που προς στιγμή δεν σου θυμίζει τίποτα. Πλησιάζεις και διαβάζεις: Σωκράτης Γκιόλιας, ο δημοσιογράφος που δημιούργησε το troktiko. Στον απέναντι τοίχο σε ... περισσότερα »

.«Δε θα αργήσει η κοινωνική έκρηξη, αν συνεχίσουμε έτσι»

Τον κίνδυνο μίας επικείμενης κοινωνικής έκρηξης, αν συνεχιστεί «η παράφρονη αυτή πολιτική» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης. Ερωτηθείς αν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα ζούσαμε όσα συμβαίνουν σήμερα, ο ποιητής απαντά: «Αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένας αναμενόμενος εφιάλτης που τον υποπτευόμασταν ότι θα 'ρχόταν κάποια μέρα για άγνωστες τότε σ' εμάς ακριβείς περιστάσεις, σαν ένα προμήνυμα καταστροφής που δεν ήταν δυνατόν να μαντέψεις το τι θα 'ταν, αλλά είχες μια ιδέα ότι θα 'ταν οικονομικής φύσεως, εφόσον περιοδικά στο σύστημα εμφωλεύουν... περισσότερα »

.Η πρόταση 4.0

Σχόλια Γιάνης Βαρουφάκης 

Τρία χρόνια πέρασαν από την πρώτη εμφάνιση της πρότασής μας για το πώς είναι δυνατόν να επιλυθεί η Κρίση του Ευρώ εδώ στο protagon – υπό τον σύντομο τίτλο «Πρόταση» στα ελληνικά και «Modest Proposal for Resolving the Euro Crisis» στα αγγλικά («Μια Μετριοπαθής Πρόταση για την Επίλυση της Κρίσης του Ευρώ»). Από τότε έχει προσαρμοστεί αρκετές φορές (βλ. π.χ. 2.0 εδώ, 3.0εδώ) καθώς η Κρίση εξελισσόταν και, σε αυτήν την έκδοση, έχει αποκτήσει άλλον έναν συν-συγγραφέα, τον συνάδελφο και φίλο James K. Galbraith. Καθώς κι έναν πρόλογο από τον τ. Πρωθυπουργό τ... περισσότερα »

.Το χούι του πολιτικού συστήματος

ΤΟ ΧΟΥΙ* φεύγει τελευταίο και αυτό αποδεικνύεται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες, καθώς το πολιτικό σύστημα, συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση, δείχνει εντελώς ανέτοιμο (ίσως και απρόθυμο) να αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί. Και αναπαράγει τα αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος, που συνέβαλαν στο να οδηγηθεί η χώρα στο σημείο αυτό. 

Το πελατειακό σύστημα δείχνει τα δόντια του, από αριστερά και από δεξιά. *Στον δημόσιο τομέα* οι μισθοί έχουν συμπιεστεί δραματικά και το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από ένα Δημόσιο ακόμη πιο αναχρονιστικό και αντιπαραγωγικό. Απλώς στοιχί... περισσότερα »

.Θετικός απολογισμός

Ικανοποιημένος* θα πρέπει να έμεινε ο πρωθυπουργός από τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Γιατί, φυσικά, δεν περίμενε να την ακούσει να υποδεικνύει στην τρόικα να μετριάσει τις απαιτήσεις της και να μην πιέζει συνεχώς για νέα μέτρα. 
Αλλα προσδοκούσε να ακουστούν και οπωσδήποτε ακούστηκαν. *Πρώτα* απ' όλα η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και η σημασία της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος. 
Και στα δύο η θέση της Μέρκελ ήταν ιδιαίτερα εγκωμιαστική. 
Και δεύτερον*, και ασφαλώς σημαντικότερο, η δημόσια αναγνώριση ότι η συμφωνία για τη μείωση του χρέους ισχύει ... περισσότερα »

.Κάντε πολιτική, όχι πόλεμο!

Πέρα από τις προφανείς κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους, τα προγράμματα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας λειτούργησαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργήσουν ένα εντελώς νέο πολιτικό περιβάλλον. Άλλα κόμματα καταστράφηκαν, άλλα επωφελήθηκαν, η πολιτική ζωή γενικά άλλαξε ρότα, ρυθμό και ουσία, καθώς τα διλήμματα που έθετε η διαχείριση της κρίσης εξώθησαν τις πολιτικές δυνάμεις στα άκρα της πολιτικής σκηνής. Η μετατόπιση αυτή δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα, που απειλεί να σφραγίσει την πολιτική ατμόσφαιρα με ισχυρές πολώσεις μόνιμου χαρακτήρα, που όμοιες τους δεν έχει να ... περισσότερα »

.Τσίπρας και Κανελλόπουλος...???

Φαίνεται ότι στον κ. Τσίπρα δεν αρκεί η καταγέλαστη, τελικά, προσπάθεια ...μίμησης (τρομάρα του!) του Ανδρέα Παπανδρέου. Το πιο σίγουρο είναι ότι δεν του βγαίνει. Γι’ αυτό και ζήλωσε νέα δόξα! Και αποφάσισε να μιμηθεί τον ... Παναγιώτη Κανελλόπουλο! Ναι, τον ηγέτη της καραδεξιάς ΕΡΕ του 1963, στην οποία τον άφησε στο πόδι του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έφυγε από την Ελλάδα – με ψεύτικο όνομα, όπως αναφέρει ο ... πολιτικός μύθος, ωστόσο δεν είναι αυτό το θέμα... Το θέμα είναι ο Τσίπρας και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο οποίος Κανελλόπουλος ανέλαβε την ηγεσία της ΕΡΕ τον Δεκέμβρι... περισσότερα »

.Δύσκολο «πλαίσιο» με «καλά λόγια»

Σήμερα ο πρωθυπουργός συναντάται με την κ. Μέρκελ. Ηδη υπάρχει ένα πολιτικό πλαίσιο που αποτελείται από τέσσερις πλευρές. *Πρώτον*, τα καλά λόγια για την ελληνική προσπάθεια που είπε -από χθες- η καγκελάριος της Γερμανίας προσθέτοντας μάλιστα κάτι που έχει το δικό του νόημα: «Πολλοί στην τρόικα δεν το περίμεναν, αλλά η Αθήνα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα»! Δεύτερον, έχουμε την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα, παρά την «πρόοδο», σύμφωνα με τη δήλωσή τους, που επετεύχθη, για να επιστρέψουν τον Δεκέμβρη. *Τρίτον*, η κυβέρνηση κατέ... περισσότερα »

.Κρίσιμο σταυροδρόμι

Εχει δύο ιδιαιτερότητες ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, οι οποίες τον διαφοροποιούν από τους αντίστοιχους των τελευταίων χρόνων. Και -από μόνο του- αυτό είναι ένα γεγονός που σημαίνει πολλά. Οριοθετεί τον πρώτο μεγάλο σταθμό στην εξουθενωτική πορεία της εξόδου από την κρίση. Και δημιουργεί αυτονόητα την υποχρέωση στην κυβέρνηση, αλλά και στον πολιτικό κόσμο γενικότερα, να μην επιτρέψει να χαθούν τα όσα θετικά έχουν αποφέρει οι θυσίες του ελληνικού λαού. 
Η πρώτη* ιδιαιτερότητα αφορά την έξοδο από την ύφεση μετά έξι χρόνια και την είσοδο σε αναπτυξιακή τροχιά, έστω ... περισσότερα »

Το τεντωμένο σχοινί

Υπάρχουν κάποια θέματα που έτσι κι αποφασίσεις να ασχοληθείς μαζί τους νιώθεις σαν να πασχίζεις να ισορροπήσεις πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Δεν είναι εύκολο να συμβιβάσεις διαμορφωμένες επί μια ζωή νοοτροπίες με μια πραγματικότητα που σου υποδεικνύει διαφορετικούς δρόμους και άλλες συμπεριφορές. Παράδειγμα: είσαι χαφιές ή υπεύθυνος πολίτης αν καταγγείλεις έναν φοροφυγά; *Ξέρω* ότι κάποιοι το έχουν λύσει το πρόβλημα. 

Και είναι εύκολο έτσι και βρεθείς καβάλα στο άρμα του λαϊκισμού. Το διαπίστωσα διαβάζοντας το τσιτάτο ενός από τους αρθρογραφούντες στην «Αυγή» όπου αποφαίνεται ότι «ο ... περισσότερα »

.Να ξαναγίνει η Αριστερά της ευθύνης

Για ποιο λόγο ψήφισε κάποιος αριστερός ψηφοφόρος τη ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές; Επειδή η θέση Κουβέλη ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα παρά μόνο η παραμονή της στο ευρώ τον έπεισε. Και, πάντως, φαινόταν πιο πειστική για έναν κεντροαριστερό πολίτη από την εξαγγελία Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν σε σύγκρουση με την Ευρώπη με οποιοδήποτε κόστος για να επιβάλει τα συμφέροντα των εργαζομένων. 

Οποιος ψήφισε τη ΔΗΜΑΡ στις προηγούμενες εκλογές, ουσιαστικά το έκανε για να εξουσιοδοτήσει τον κ. Κουβέλη να στηρίξει την κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας στη δύσκολη διαπραγμάτευση που... περισσότερα »

.Ο χειρότερος ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΔΗΜΑΡ ανοίγει παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ», ειπώθηκε και γράφηκε τις τελευταίες ημέρες. Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με όσους έχουν αυτή την άποψη, καλό είναι να την πουν δημόσια, προκειμένου να υπάρξει και η δημόσια συζήτηση αλλά και ο αντίλογος. Ο γράφων υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου του 2010, την περίοδο δηλαδή που αποχώρησε η τότε ανανεωτική πτέρυγα από τον ΣΥΝ, ήταν (σχηματικά) πολύ καλύτερος από τον σημερινό. 

Ο τότε ΣΥΡΙΖΑ ούτε που θα διανοούνταν να συζητήσει και να φλερτάρει με πρόσωπα σαν τον Πάνο Καμμένο και τη Ραχήλ Μακρή και κόμματα σαν τους Ανεξάρτητους... περισσότερα »

.Τα διαχρονικά χάλια

Θα διαβάσατε ή θα ακούσατε για το νέο κατόρθωμα των διοικούντων τη χώρα - αυτήν την τραγελαφική ιστορία με την εγκατάσταση του συστήματος καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων που ξεκίνησε το 2009 και θα ολοκληρωθεί, λέει, το 2015. Εκείνο που δεν λέει είναι αν θα λειτουργήσει κιόλας το 2015. Μην το παίξετε στάνταρ. *Εξακόσια* εκατομμύρια τον χρόνο χάνει το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο αυτό. 

Και πολύ περισσότερα από το παραεμπόριο, που τσακίζει την ήδη δεινοπαθούσα αγορά. Περνώντας στη φοροδιαφυγή τα νούμερα εκτοξεύονται. Δισεκατομμύρια, πολλά δισεκατομμύρια. Και ακολουθεί η εισφο... περισσότερα »

.Η κοινωνική πολιτική των δήμων

Είναι σημαντικό ότι η πρωτοβουλία των 5 δημάρχων για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε ως αφετηρία τον ρόλο των δήμων στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η σταδιακή απομάκρυνση από το παραδοσιακό συγκεντρωτικό, ιεραρχικά διαρθρωμένο μοντέλο οργάνωσης της κοινωνικής διοίκησης, εν όψει των νέων κοινωνικών κινδύνων και αναγκών, των χρηματοδοτικών ελλειμμάτων αλλά και της μειωμένης αποτελεσματικότητας των κατακερματισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, αναδεικνύει νέες κοινωνικές λειτουργίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ανακατανομή των πεδίων παρέμβασης μεταξύ κράτους, αγοράς και κοινωνίας πολιτών πρέπει να συνδυαστεί με την αναδιάρθρωση της σχέσης μεταξύ κεντρικού κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Η κεντρική κοινωνική διοίκηση πρέπει να επικεντρώσει τη δράση της στο επιτελικό επίπεδο, σχεδιάζοντας δημόσιες πολιτικές, εποπτεύοντας δομές, τυποποιώντας τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και τις προδιαγραφές υλοποίησης και αξιολογώντας προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που αναπτύσσονται σε τοπικό επίπεδο. 

Από την άλλη πλευρά, οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν τόσο την «απογραφή» της προσφοράς και της ζήτησης στον κοινωνικό τομέα, όσο και την παροχή προσωπικών κοινωνικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας τα αναγκαία δεδομένα για τον σχεδιασμό και διασυνδέοντας ταυτόχρονα τις επιμέρους δομές.

Το θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει σήμερα την κοινωνική παρέμβαση των δήμων χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα, «προαιρετικότητα», αλλά και έντονα περιοριστικό χαρακτήρα ως προς την εφαρμοσιμότητά του. 

Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι δυσλειτουργίες που προκαλεί η κατάτμηση των επιτελικών αρμοδιοτήτων σχεδιασμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δομών και προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής σε περισσότερα καθ' ύλην αρμόδια υπουργεία. 

Ταυτόχρονα, ανεπίλυτη παραμένει η δημοσιονομική εξάρτηση των δήμων από το κεντρικό κράτος, που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής προστασίας και προώθησης στην απασχόληση.

Η απουσία μιας πλήρους χαρτογράφησης των υφιστάμενων δομών, σε συνάρτηση με την έλλειψη ενός «χάρτη ποιότητας» των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, καθιστούν ανέφικτο τον ορθολογικό σχεδιασμό και συντονισμό, αλλά και την αποτελεσματική δικτύωση των δομών. 
Σε όλα τα προηγούμενα ζητήματα απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις, που θα αναδείξουν την προνομιακή θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΕΠΩΝΥΜΩΣ

.Ισοτιμία και δικαιοσύνη

Οποιος διαβάσει προσεκτικά τις δηλώσεις που έκαναν χθες (48 ώρες πριν από τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την Ανγκ. Μέρκελ) ανώτατοι αξιωματούχοι της καγκελαρίας στη Γερμανία, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι στο Βερολίνο κάτι αλλάζει σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις προσπάθειες των τελευταίων τριών ετών, αφού για πρώτη φορά ακούστηκαν από το Βερολίνο οι φράσεις «λάθη της τρόικας» και «η φερεγγυότητα της Ελλάδας». 

Είναι σαφές πλέον ότι οι Γερμανοί καταλαβαίνουν ότι οι Ελληνες έκαναν τα μαθήματά τους, όπως θα έλεγε και ο Β. Σόιμπλε, και ότι κάθε περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή το μόνον που μπορεί να προκαλέσει είναι πολιτική αστάθεια στη χώρα και πιθανώς μία κοινωνική έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες, ακόμη και για το ίδιο το πρόγραμμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δει αύριο το μεσημέρι τη Γερμανίδα καγκελάριο. Κανείς σώφρων δεν λέει ότι όλα θα λυθούν μέσα στο δίωρο γεύμα εργασίας. Κάνεις δεν λέει ότι οι Γερμανοί θα συμφωνήσουν σε όλα με μας και ξαφνικά η Μέρκελ θα πάρει τηλέφωνο στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον και θα ζητήσει «στροφή» 180 μοιρών στην πολιτική των δανειστών.

Αυτό, όμως, που μπορεί να συμβεί είναι η Γερμανίδα καγκελάριος να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στην Αθήνα έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν και να βάλει η ίδια πλέον «φρένο» στις πιέσεις για νέα μέτρα. 

Η εφαρμογή όσων έχουν ψηφιστεί, άλλωστε, αρκούν για να υπάρξει η πολυπόθητη -για τους Γερμανούς- προσαρμογή. Η ώρα της ανάπτυξης φαίνεται ότι έχει έρθει. Και από τις χθεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων της καγκελαρίας προκύπτει ότι αυτό έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται και οι Γερμανοί. 

Τι χρειάζεται τώρα; Απελευθέρωση κοινοτικών κονδυλίων και στόχευση σε αναπτυξιακά μέτρα. Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ανεργία, θα έρθουν επενδύσεις, θα προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και εντέλει θα αρχίσουν να ανεβαίνουν τα κρατικά έσοδα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που η Αθήνα μπορεί να απαιτήσει κάτι από τους δανειστές της: ισοτιμία και δικαιοσύνη στη βάση της συμφωνίας που και εκείνοι υπέγραψαν πριν από ακριβώς έναν χρόνο! 

.Μήπως «περί άλλα τυρβάζουμε»;

Η αλήθεια* είναι ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα κόμματος, είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, που να μην έχει τα προβλήματά της, τις διαφοροποιήσεις της και τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις της. 

Παρότι σε αρκετές περιπτώσεις «προσωποποιούνται» ή καταγράφονται ως «προσωπικές ιδιομορφίες» κάποιων βουλευτών (χωρίς να αποκλείονται εντελώς και τέτοιες περιπτώσεις), στην ουσία οι διαφορές -ακόμα και όταν δεν διατυπώνονται έτσι- είναι σε τελευταία ανάλυση πολιτικές. 

Ανεξαρτήτως της «σοβαρότητας» των προσώπων, της ασυνέχειας των πολιτικών τους τοποθετήσεων (άλλοτε ψήφιζαν... περισσότερα »

.Αποκαλυπτική σύγκριση

Η «αναμέτρηση» είναι άχαρη, μια και το αποτέλεσμα είναι προκαταβολικά γνωστό. Μόνο αφελείς ή εθελοτυφλούντες θα ήταν δυνατό να ισχυριστούν ότι υπάρχουν έστω και περιθώρια σύγκρισης ενός καλού βρετανικού τριτοβάθμιου ιδρύματος και ενός ελληνικού - ακόμη και αν πρόκειται για το εκπαιδευτικά επαρκέστατο Πολυτεχνείο. Και είναι απλούστατο γιατί. 

Ενα καλό βρετανικό πανεπιστήμιο έχει ως αποκλειστικό μέλημά του τον φοιτητή - να του προσφέρει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, και μέσα στο καλύτερο δυνατό περιβάλλον. Πρυτανικές αρχές, καθηγητές και διο... περισσότερα »

.Το πελατειακό κράτος...

Οταν το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στη Σύνοδο Πρυτάνεων ότι πρέπει να υποδειχθούν 1.400 διοικητικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων για να τεθούν σε κινητικότητα, η Σύνοδος απέρριψε την απόφαση και διεμήνυσε ότι χρειάζονται επιπλέον 1.400-2.000 για να λειτουργήσουν τα ιδρύματα. Φυσικά για να υποδείξει ποιοι θα έπρεπε ούτε λόγος. 
Γιατί να το κάνει, άλλωστε; Αφού οι υπάλληλοι βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό! Αλλος τους πληρώνει, άλλος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. 

Ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από 2 χρόνια με μεγάλη πλειοψηφία προέβλεπε ότι τα ιδρύματα θα ετοίμαζαν οργανογράμματα, θα... περισσότερα »

Βολικές «προσαρμογές»

Μετά* από 50 χρόνια σ' αυτήν τη δουλειά έχω μάθει να καταλαβαίνω -και εν πολλοίς και να κατανοώ- τα διάφορα «πρέπει» των πολιτικών. Οπως είναι η υποχρέωση που αισθάνονται να συμπορεύονται με τις τάσεις της εποχής και να προσαρμόζουν ανάλογα τις πολιτικές τους. Δεν είναι κάτι που μου πολυαρέσει, αλλά τα έχει αυτά η πολιτική. Φτάνει, βέβαια, να μην υπερβαίνουν τα όρια οι προσαρμογές αυτές και να μη διαστρεβλώνουν γεγονότα και καταστάσεις. 

Οπως, για παράδειγμα, συνέβη χθες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει κάθε δικαίωμα να κρατάει ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας προς όποια κατεύθυν... περισσότερα »

.Διαχρονική ανικανότητα

Κραυγαλέα απόδειξη της έλλειψης σοβαρότητας και μεθοδικότητας που μας χαρακτηρίζει διαχρονικά ως κράτος: πριν από τέσσερα χρόνια εγκαταστάθηκαν συστήματα εισροών - εκροών στις δεξαμενές των πρατηρίων καυσίμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά το σύστημα ελέγχου προβλέπεται να λειτουργήσει σε δύο χρόνια από σήμερα, γιατί ο διαγωνισμός για την εγκατάστασή του έγινε μόλις πριν από μερικές μέρες. 

Κι όμως από τη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος προβλέπεται να περιοριστεί σοβαρά το λαθρεμπόριο καυσίμων, που συνολικά στερεί από το ελληνικό Δημόσιο περίπου 600 εκατομμύρια ευ... περισσότερα »

.Οι... βλαχοδήμαρχοι και οι... βλαχοβουλευτές

Στην πολιτική* και στον έρωτα όλα επιτρέπονται, αρκεί να συμφωνούν τα εμπλεκόμενα κατά περίπτωση μέρη, επιμένει ένας παλαιός κοινοβουλευτικός με πολυτάραχο προσωπικό και δημόσιο βίο. Ολα; Ε, όχι και όλα, είναι η πιο ψύχραιμη προσέγγιση, καθώς υπάρχουν αρχές και αξίες που δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραβιάζονται προς χάριν οιουδήποτε σκοπού. Η ελληνική πολιτική Ιστορία, όμως, είναι γεμάτη από περιπτώσεις απόλυτου αμοραλισμού και ανίερων συμμαχιών. 
Από την ταραγμένη* περίοδο πολιτικής ανωμαλίας κατά τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας πολλές φορές ο τόπος έζησε με δραματικό τρό... περισσότερα »

.Αδιαφορούν για τις συνέπειες;

Αυτά* που ζητούν με επιμονή οι τροϊκανοί από την Αθήνα (αθροιστικά) δεν είναι ούτε λίγα ούτε εύκολα. Δεν είναι... ψιλοπράγματα (όπως άφηνε αρχικά να εννοηθεί η κυβέρνηση) στην κατάσταση που βρίσκεται ήδη η χώρα και οι αντοχές της. *Εξ ου* και η δυστοκία... Και οι τροϊκανοί τα θέλουν όλα «εδώ και τώρα» για να συζητήσουν στο επόμενο διάστημα την «επανατοποθέτηση» του ελληνικού προβλήματος (χρέος, κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών κ.λπ.). Δεν ξεχνούν τίποτα! 
Μέχρι που θυμήθηκαν και τα 244 εκατ. περικοπών σε μισθούς και συντάξεις στρατιωτικών, που η κυβέρνηση θεωρούσε ότι είχαν καλυφθεί...... περισσότερα »

.Λύση στο πρόβλημα

Το αδιέξοδο* έχει καταστεί πλέον αξεπέραστο. Και είναι προφανές ότι μόνο με κάποιο «θαύμα» μπορεί ν΄ αποτραπεί η απώλεια του εξαμήνου. Το υπουργείο έχει επενδύσει στην έκκλησή του προς τους καθηγητές και τους φοιτητές να προσέλθουν σήμερα μαζικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πολυτεχνείο και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. 

Αλλά μετά από δέκα βδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων θα έπρεπε να είχε καταστεί σαφές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με εκκλήσεις. Του το διεμήνυσαν, άλλωστε, με τον κατηγορηματικότερο δυνατό τρόπο οι ... περισσότερα »

.Τα «θαύματα» της Βαϊμάρης

Ας πάρουμε* το ιδανικό σενάριο των προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με αυτό, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014 και 2,5% το 2015. Επαναλαμβάνουμε: πρόκειται για το ιδανικό σενάριο, χωρίς αρνητικά ενδεχόμενα και αστοχίες. Πάμε στη συνέχεια σε μια διαπίστωση, πραγματική αυτήν τη φορά και κοστολογημένη. 

Επειτα από 6 συνεχή χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 25% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια, χάθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, με ό,τι αυτό σ... περισσότερα »

.Ο κίνδυνος της «κόπωσης»

Είναι προφανές* ότι η ανάπτυξη θέλει λεφτά. Και αυτά δεν βρίσκονται «ως διά μαγείας». Για την Ελλάδα υπάρχουν λογικά στην κατάσταση που βρίσκεται τέσσερις πηγές: Η καλύτερη ρύθμιση του χρέους για να απελευθερωθούν πόροι και η βιωσιμότητά του να προσελκύσει επενδυτές. Οι δημόσιες επενδύσεις (και όχι η περικοπή τους για να «κλείνουμε τρύπες»). Η μεταφορά ευρωπαϊκών πόρων. Και η διαφορετική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. 

Με βάση* τη δημοσιονομική προσαρμογή που επετεύχθη (ανεξαρτήτως του «πώς» και του «ακριβού κόστους της») πρέπει να αποτραπούν πάση θυσία άλλα μέτρα υφεσιακού ... περισσότερα »

.Απαξίωση των ΑΕΙ

Η κατάσταση* στα δύο μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πρωτεύουσας -το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο- είναι πλέον απελπιστική και ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο είναι άμεσος. Οι πρωτοετείς δεν έχουν εγγραφεί, τα μαθήματα δεν έχουν αρχίσει και είναι προφανές ότι η παρατεινόμενη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και η ουσιαστική παράλυση στην οποία έχουν περιέλθει τα δύο ιδρύματα δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες προσδοκίες. Αλλά πέραν αυτών υπάρχουν και άλλες αρνητικές παρενέργειες. Οι προβλεπόμενες από τον νόμο μετεγγραφές δεν μπορούν να γίνουν και 15 χιλιάδες φοιτητ... περισσότερα »

.ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ

Θα μπορούσε να είναι μια απο τις πολλές γκάφες και γελοιότητες στις οποίες μας έχουν συνηθίσει πολιτικοί. Μακάρι τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας να μπορούσαμε να τα κατατάξουμε στα φαιδρά της πολιτικής. Το...

κακό είναι οτι τα όσα δήλωσε, είναι άκρως σοβαρά και εκτός πλαισίου πολιτικής ηθικής. Το να καλείς αντιπάλους να ρίξουν την κυβέρνηση με αντάλλαγμα μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ορισμός της προτροπής σε αποστασία, είναι προσκλητήριο πολιτικής ανηθικότητας στα κοινοβουλευτικά απόνερα για βατράχια πολιτικούς. Προς εκείνους που αφού ψήφισαν τα πάντα, ψάχνουν να δούν σε ποιά γούρνα έχει νερό για να πηδήσουν και να επιβιώσουν πολιτικά. 

Προσκλητήριο προς βουλευτές βατράχους έστειλε ο Τσίπρας ο Αριστερός! Μπράβο του! Αντί να πρωτοστατήσει να πεταχτούν έξω απο την βουλή όσοι βουλευτές σκέφτονται σαν βάτραχοι, τάζει επαίνους και βραβεία! Είναι αυτό Αριστερή ηθική; Η απόλυτη ξεφτίλα είναι κ. Τσίπρα. Αν είναι να το περάσει κι αυτό η έρμη η χώρα, ας το περάσει. 

Πάντως εσείς κ. Τσίπρα μας ταράξατε στη νομιμότητα και στην ηθική! Συνέπεσαν δε οι δηλώσεις σας προς βατράχους για αποστασία με την επέτειο του Πολυτεχνείου. 

Προφανώς θα σκεφτήκατε, οτι το Πολυτεχνείο έγινε για να κάνετε σήμερα εσείς πολιτικές συναλλαγές με έπαθλο την εξουσία! Συνεχίστε λοιπόν το προσκλητήριο για αποστασία. Ποιός ξέρει; Όλο και κάποια βατράχια μπορεί να βρεθούν. Κατάντια. Μεγάλη κατάντια Αλέξη...

.Το σύνδρομο των... Αλπεων

Εάν αυτοί* είναι οι φίλοι μας, τότε φανταστείτε τους εχθρούς μας... Προφανώς αυτή η σκέψη πέρασε από το μυαλό κάθε Ελληνα, όταν πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του Τ. Βίζερ (τεχνοκράτη και δεινού... σκιέρ προφανώς) για τον χρόνο λήψης των αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα. Είναι σαφές ότι στις Βρυξέλλες δεν καθυστερούν, επειδή θέλουν να πάνε για σκι στις Αλπεις. Ούτε διότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αυτά που πρέπει. Περιμένουν οι άνθρωποι να υπάρξει κυβέρνηση στη Γερμανία, να ρωτήσουν τον υπουργό Οικονομικών που θα αναλάβει και μετά να έρθουν στην Αθήνα να διαπραγματευτούν. *Δυστυχώς* για... περισσότερα »

.«Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα»

Η κ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου στον Real FM, τάσσεται υπέρ της επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Καλύτερον ημών η κ. Μπακογιάννη γνωρίζει την αξία του χρόνου στην πολιτική. Πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν χθες δεν μπορούν να γίνουν αύριο... Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στην τεκμηρίωση της πρότασης της κ. Μπακογιάννη. 

Με αφορμή την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή, βλέπει κατ' αρχάς την τάση συρρίκνωσης της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης. Οι τάσεις «φυλλόρροιας» είναι μάλιστα ιδιαί... περισσότερα »

.Το όπλο των εσόδων

Οταν τον Ιούνιο οι εκπρόσωποι των δανειστών αναγνωρίζουν ότι δεν προβλέπεται δημοσιονομικό κενό για το 2014, τον Σεπτέμβριο «ανακαλύπτουν» κενό 2,9 δισ. και τον Νοέμβριο αναδιπλώνονται στο 1,5 δισ., δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή είναι ανίκανοι να επιτελέσουν στοιχειωδώς τα καθήκοντά τους ή ενεργούν υπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες πέραν της δημοσιονομικής εξυγίανσης. 

Οποια και αν είναι, πάντως, η αιτία της αλλοπρόσαλλης αυτής στάσης τους, εκείνο που μετράει είναι το γεγονός ότι η χώρα μας δεν είναι ανυπεράσπιστη απέναντι στις παλινωδίες της τρόικας ή στις απαράδεκτες δηλώσεις ... περισσότερα »

.

.