.Θέληση για λύσεις...

Τελικά ζήτημα απόφασης είναι τα πάντα. Τα προβλήματα υπάρχουν και διαιωνίζονται μέχρι τη στιγμή που οι αρμόδιοι αποφασίσουν να παρέμβουν για να δώσουν τις λύσεις. Οπως έγινε, για παράδειγμα, με την περίπτωση των αιώνιων φοιτητών, που επί χρόνια εκκρεμούσε και οι κυβερνήσεις επέλεγαν να την αγνοούν.

Ηδη από τα μητρώα των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων έχουν διαγραφεί 80.000 αιώνιοι φοιτητές και μέσα στους επόμενους μήνες ο αριθμός θα φτάσει στους 150.000. Αυτή, όμως, είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Διότι υπάρχει και η άλλη που έχει να κάνει με όσους είχαν τις προϋποθέσεις να διατηρήσουν τη φοιτητική ιδιότητα.

Υπολογίζονται σε 25.000. Υπό την πίεση του μέτρου και υπό την απειλή της διαγραφής, πολλοί έχουν επιστρέψει στα αμφιθέατρα και συνεχίζουν κανονικά τις σπουδές τους, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που τις ολοκλήρωσαν και πήραν πτυχίο.

Αλλά πέρα από την καταγραφή των αποτελεσμάτων του μέτρου, καλό θα είναι ν' αποτελέσει η εφαρμογή του παράδειγμα προς μίμηση προκειμένου με την ίδια αποτελεσματικότητα ν' αντιμετωπιστούν και άλλα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διότι και πολλά και χρονίζοντα είναι και λειτουργούν ως τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων.


Γιατί διαφωνίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα ήταν και αδιανόητο να μην υπάρχουν, αλλά κάλλιστα μπορούν να ξεπεραστούν αν όλες οι πλευρές δείξουν επιτέλους διάθεση για μια συγκλίνουσα πορεία στον τομέα της Παιδείας. Τη λύση εκεί όπου η σύγκλιση μοιάζει αδύνατη μπορούν να την αναζητήσουν στη διεθνή πρακτική. Στα όσα ισχύουν στα μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Αν υπάρχει καλή διάθεση, όλα τα προβλήματα βρίσκουν τελικά τη λύση τους.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

.

.