.Τσίπρας ή Λαφαζάνης;...???

*Σχόλια**Τάσος Μελετόπουλος 
* Όταν ρώτησα έναν φίλο δικηγόρο πριν τρεις μήνες για τον κ. Λαφαζάνη, μου είχε απαντήσει: « Κατοικεί σε ένα μικρό διαμέρισμα με την οικογένειά του. Ζωή λιτή. Ένας έντιμος αριστερός». Πέρασαν τρεις μήνες από τότε και προχθές του έκανα την εξής ερώτηση: 

Γιατί ο έντιμος κ. Λαφαζάνης και οι ακόλουθοί του κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ και να γυρίσει στη δραχμή; «Είναι απλό. Για να κάνουν κουμάντο εκείνοι στα λεφτά και όχι οι ξένοι. Να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν». Τελικά, όλα τα του κόσμου αυτού αποσκοπούν στο...περισσότερα »

.Μια Ευρώπη με άπω - ασιατική ταυτότητα... Υπήρξε, από την κυβέρνηση Τσίπρα, «τροποποίηση»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
 Υπήρξε, από την κυβέρνηση Τσίπρα, «τροποποίηση» (γράφε: εξουδετέρωση) της βασικής αρχής για «διαύγεια» στις διοικητικές αποφάσεις του ελληνικού Δημοσίου (δημοσιοποίηση, μέσω Διαδικτύου, κάθε έγκρισης δαπανών για κρατικές προμήθειες, δημόσια έργα κ.τ.ό.). 

Θα άξιζε κάποια ειδική δημοσκόπηση να καταμετρήσει την απογοήτευση και την οργή των δύσμοιρων υποτελών της κομματοκρατίας στην Ελλάδα. Τρεισήμισι μήνες περιμέναμε να δοκιμαστεί ευδιάκριτα η ανεξαρτησία ή εξάρτηση της «πρώτης αριστερής κυβέρνησης» (!) από τα άνομα συμφέροντα που διαφεντεύουν τη χώρα. Και την απάν... περισσότερα »

.Ποιοι παίζουν το παιχνίδι του Σόιμπλε;

Γιώργος Καρελιάς 
Υποτίθεται ότι δεν υπάρχει (θεσμικός) τρόπος για να βγει, δηλαδή να εξωπεταχθεί, η Ελλάδα από το ευρώ. Επομένως, απομένουν δύο τρόποι. Ο *αντιθεσμικός*, δηλαδή να υποχρεωθεί με οικονομική πίεση, και ο *εθελοντικός*, δηλαδή να φύγει μόνη της. 

Σ’ αυτόν τον τελευταίο θα επιμείνουμε σήμερα, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι καμιά σημαντική πολιτική δύναμη δεν το θέτει και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραμονής. 

Το θέμα επανέρχεται εξ αντικειμένου, αφού δημοσιεύονται ξανά πληροφορίες ότι το έθεσε ο *Σόιμπλε*στον *Βαρουφάκη *(εδώ). Βεβαίως, ο δι... περισσότερα »

.Τα δύσκολα έπονταιαναρωτηθεί ... «τι ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα το 2015;».

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
 Κάποια στιγμή θα σκύψει ο ιστορικός του μέλλοντος πάνω από το σημερινό επεισόδιο και θα αναρωτηθεί «τι ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα το 2015;». Να δούμε λίγο τα γεγονότα από απόσταση; Οι εκλογές επρόκειτο να γίνουν, αν ήμασταν μια κανονική χώρα, το 2016. 

Εγιναν πρόωρες εκλογές, επειδή δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατόπιν εξελέγη Πρόεδρος, με ευρύτατη συναίνεση, ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος θα μπορούσε ανέτως να έχει εκλεγεί από τον Δεκέμβριο με την ίδια και μεγαλύτερη στήριξη. Πέρυσι τον Δεκέμβριο η χώρα είχε εισέλθει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Είτε γιατί η ο... περισσότερα »

.Η λεπτή κόκκινη γραμμή των μεταρρυθμίσεων

Στην εμβληματική ταινία «Λεπτή κόκκινη γραμμή», του Τέρενς Μάλικ, οι ήρωες αναζητούν τα όρια ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο και προβληματίζονται πού μπαίνει τελικά η κόκκινη γραμμή, ανάμεσα στα δύο, και πόσο αμετακίνητη είναι. 

Κατ' αντιστοιχία, οΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ και ο ηγετικός πυρήνας της κυβέρνησης με την παρατεινόμενη διαπραγμάτευση καλούνται να οριοθετήσουν τις κόκκινες γραμμές ανάμεσα στην παραμονή στο ευρώ και τη σταδιακή έξοδο από τη κρίση, από τη μιά, και στη ρήξη με τους δανειστές με συνέπεια τη συνολική οπισθοδρόμηση της χώρας, απο την άλλη. Φαίνεται βάσιμα, μετά από πολλές ...περισσότερα »

.Καθρέφτης του συστήματος είσαι Τσίπρα και του μοιάζεις…

Θυμάμαι το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου όταν κάποιος με ρώτησε αν απόψε αρχίζει η επόμενη εποχή στην ελληνική ιστορία. Τότε απάντησα πως δεν είμαι σίγουρος για το αν αρχίζει ο επόμενος κύκλος, η Νέα Μεταπολίτευση, αλλά νομίζω πως αρχίζει να κλείνει ένας κύκλος, ο Μεταπολεμικός. 

Σήμερα το μόνο που έχει αλλάξει μετά από 100 και πλέον μέρες της νέας διακυβέρνησης είναι το «νομίζω» το οποίο έχει γίνει «είμαι σίγουρος». 

Με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ κατέπεσαν μια σειρά από μεταπολεμικούς μύθους. Την «αριστερά» δεν θα την αφήσουν ποτέ να κυβερνήσει, την «αριστερά» την πολεμάνε ...περισσότερα »

.Ελλάδα και Βρετανία δοκιμάζουν την Ενωση

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ
 Δύο πολύ διαφορετικές χώρες δοκιμάζουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα κρίνει το μέλλον του σπουδαιότερου πειράματος δημοκρατίας στην Ιστορία. 

Η Βρετανία, πρώην υπερδύναμη, η οποία κάποτε μπορούσε να καυχιέται ότι ο ήλιος δεν έδυε ποτέ στην αυτοκρατορία της, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε.· η Ελλάδα, η οποία σύρεται από χρεοκοπία σε χρεοκοπία απ’ όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της, είναι η πιο ευάλωτη οικονομία της Ενωσης. Και οι δύο, όμως, παρουσιάζουν προβλήματα που θα απαιτήσουν ριζική αλλαγή στον τρόπο π... περισσότερα »

.Ποιος θέλει σέλφι με τον Αλέξη;

Ο Ανδρέας Ζαμπούκας 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης είχε συνάντηση με τις καθαρίστριες του στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου. «Μέχρι και η Μέρκελ είπε ότι ο αγώνας σας είναι δίκαιος», τους επισήμανε. Φωτογραφήθηκε εν τω μεταξύ, μαζί τους και ανέβασε τη φωτογραφία στο Twitter, γράφοντας: «Το παράδειγμά σας δίνει δύναμη σε όλους μας».

 Η ιστορία με τις καθαρίστριες είναι απολύτως χαρακτηριστική ενός κωμικού πολιτικού συστήματος. Ο Σαμαράς καταφέρνει με αγώνες… να απολύσει καθαρίστριες και ο Τσίπρας με εξίσου «επικούς» αγώνες να τις ξαναπροσλάβει. Και ως μέγας θριαμβευτής φωτογραφίζεται μπ... περισσότερα »

.Οι συνεπείς του ΣΥΡΙΖΑ...

Γιάννης Παντελάκης
 Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε μια συμφωνία με τους δανειστές. Μια συμφωνία με «μέτρα σταθμισμένης κοινωνικής δικαιοσύνης», όπως τα χαρακτηρίζουν κάποια κυβερνητικά στελέχη. Ας δεχτούμε τον χαρακτηρισμό, αν και αρκετά από αυτά τα μέτρα που φημολογείται ότι θα συμφωνηθούν (όπως ο ΕΝΦΙΑ), δεν έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Αν υπάρξει συμφωνία στη βάση αυτών των μέτρων, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράσεις, οι οποίες δεν μπορούν να ακυρωθούν από πολιτικά τεχνάσματα ωραιοποίησης τα οποία θα επιχειρήσει... περισσότερα »

.Ο διάβολος στις λεπτομέρειες

Τάσος Τέλλογλου 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ομάδα υπό τον Γ. Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες έχει φέρει πιο κοντά την Ελλάδα και τους δανειστές της σε μια πιθανή συμφωνία. Όμως δεν έχουμε ακόμα συμφωνία, ούτε είμαστε δίπλα της. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στις οποίες οι απαντήσεις του ενός και του άλλου (των εταίρων) δεν είναι σαφείς: -

Υπάρχει μια απόσταση στα δημοσιονομικά που δεν είναι μικρή. Το ΔΝΤ μιλάει για 4 δισ., η ελληνική κυβέρνηση για 2 δισ., τα οποία η Αθήνα επιχειρεί να καλύψει αποκλειστικά με εισπρακτικά μέτρα, όπως επισήμανε το Βερολίνο που επιμένει: «Πρέπει να κάνετε περι... περισσότερα »

.Ιδού το κράτος της Αριστεράς... Τα όνειρα έγιναν εφιάλτες με την Αριστερά και το δράμα μόλις άρχισε...

Όσο πλησιάζουμε στη συμφωνία, που μακάρι να γίνει να ηρεμήσουμε και να πάμε για κανέναν μπανάκι, αναρωτιόμαστε το εξής: Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μαθαίναμε τι σκέφτονται οι κεντρώοι και οι δεξιοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τον έκαναν κυβέρνηση. 

Θα ήταν πράγματι εντυπωσιακό να πουν φωναχτά τα όσα σκέφτονται για την κυβέρνηση των 100 ημερών, για όσα του υποσχέθηκε και για όσα «κατάφερε» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. 

Εντάξει, ο κακός Σαμαράς είναι αντιπολίτευση και πλήρωσε το τίμημα που του αναλογεί. Σειρά είχε ο Τσίπρας να αναλάβει την εξουσία και με βάση τα όσα υποσχέθηκε να κυβερν... περισσότερα »

.Το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου πανικού

Ήταν φανερό εδώ και μια βδομάδα: Όλες οι τάσεις και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί του, όλοι οι κυβερνητικοί ινστρούχτορες και οι Σουσλώφ των επιτελείων, συμφωνούσαν σιωπηρά σ’ ένα βασικό πράγμα: Η συμφωνία με τους δανειστές είναι αδύνατη κι ας έλεγαν τα σημειώματα του Μαξίμου και οι ενημερώσεις του Σακελλαρίδη. 

Από τα μέσα της περασμένης βδομάδας, άπαντες οι κυβερνητικοί κατέτειναν σ’ ένα βασικό συμπέρασμα, ανεξαρτήτως πούθε εκκινούσε η πολιτική τους συλλογιστική: Οι βασικές θέσεις της κυβέρνησης και ο πυρήνας της λογικής των δανειστών δεν τέμνονται. Ό... περισσότερα »

.

.