.Εκλογή Προέδρου, αλλά και αλλαγές

Ρωτούν ορισμένοι: «Ακόμη και να βρεθούν οι 180 και να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από τη σημερινή Βουλή, τι θα αλλάξει;». Υπάρχει μία προφανής απάντηση και μία που... περιμένουμε από τους αρμοδίους. Αυτήν τη στιγμή η οικονομία έχει εισέλθει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία το 2015. 

Είναι φανερό ότι υπάρχουν ξένα κεφάλαια που θέλουν να μπουν στη χώρα και επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Δεν μιλάμε για κανένα τεράστιο success story που θα μειώσει στη μέση την ανεργία, μιλάμε όμως για μια αισθητή βελτίωση μιας οικονομίας που έχει πι...περισσότερα »

.Τι μπορούν να κάνουν στο ΠΑΣΟΚ

Ολα δείχνουν ότι στο ΠΑΣΟΚ πάμε για μια επανάληψη του 2007 - της κόντρας Βενιζέλου - Παπανδρέου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Με στοιχεία φάρσας ασφαλώς, που μπορεί όμως να καταλήξουν σε τραγωδία. Πρώτα η φάρσα. Το 2007 η αντιπαράθεση είχε στοιχεία δράματος. 

Η μισή Ελλάδα παρακολουθούσε, αν όχι με κομμένη την ανάσα, πάντως με ενδιαφέρον ποιος θα είναι ο επόμενος υποψήφιος πρωθυπουργός. Σήμερα μιλάμε για ένα κόμμα-φάντασμα του παλιού του εαυτού που παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά των μικρών κομμάτων: ατέρμονοι καβγάδες για τον διαμοιρασμό των ελάχιστων ιματίων που έχουν απομείνει. ... περισσότερα »

.Οι Γερμανοί βλέπουν τη Μαρίν Λεπέν... πρόεδρο της Γαλλίας!


Πάγωσε το αίμα στις φλέβες όταν είδαμε τον τίτλο του κύριου άρθρου την Κυριακή της εφημερίδας της γερμανικής ελίτ, της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», Δεξιάς φυσικά. Ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας ήταν γραμμένος στα... Γαλλικά: «Madame la Presidente Marine Le Pen - Κυρία πρόεδρος Μαρίν Λεπέν»!!! 

«Ποιος υπολογίζει ακόμη σοβαρά στον Ολάντ ή τον Σαρκοζί ότι γνωρίζουν τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον;» προσέθετε ο υπότιτλος. Ο Γερμανός αρθρογράφος ξεκινούσε -ως γνήσιος Γερμανός- από το θεωρητικό σχήμα για να καταλήξει μετά από πέντε όλες κι όλες φράσεις στο πρακτικά συμπεράσματα, όσο ...περισσότερα »

.Βουλευτική ασυνέπεια

*Ας ξεκαθαρίσουμε* κάτι από την αρχή. Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η συμμετοχή του βουλευτή σ' ένα κόμμα δεν τον υποχρεώνει να τηρεί απαρέγκλιτα την κομματική γραμμή επί οιουδήποτε θέματος. 

Αντίθετα πιστεύω ότι μία από τις αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος είναι η κομματική πειθαρχία, που μεταβάλλει τον βουλευτή σε άβουλο μεταφορέα της κομματικής γραμμής για οποιοδήποτε θέμα.

 Ο κοινοβουλευτισμός δικαιώνεται μόνον όταν το κάθε μέλος του Κοινοβουλίου συνεισφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί στον οποιοδήποτε προβληματισμό. *Μόνο* που για όλα υπάρχουν όρια. Και η ελευθερία του βουλε... περισσότερα »

.Πέρα από τα πυρηνικά

*Η πρόκληση* για την εξεύρεση συμφωνίας ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία (5 συν 1) με το Ιράν για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος είναι σε βαρύνοντα βαθμό πολιτική και δευτερευόντως τεχνική. 

Πριν από την άνοιξη του 2013, όταν άρχισαν οι μυστικές διμερείς διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον-Τεχεράνης στο Ομάν, το ζητούμενο ήταν πόσο θα αντέξει το Ιράν το βάρος των διεθνών κυρώσεων πριν δεχθεί επί της ουσίας να εγκαταλείψει ένα αυτοδύναμο εθνικό πυρηνικό πρόγραμμα. *Από τότε* μας χωρίζουν έτη φωτός: Η σύμπτωση συμφερόντων ΗΠΑ-Ιράν, που ήτ... περισσότερα »

.«Σιωπηλό πραξικόπημα στις χώρες της κρίσης»

«Σιωπηλό πραξικόπημα» αποκαλεί την παρέμβαση της τρόικας στις χώρες της κρίσης ο γερμανός δημοσιογράφος Γιούργκεν Ροτ στο ομώνυμο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε τέταρτη έκδοση. Ο γερμανός δημοσιογράφος έχει φανατικούς φίλους, αλλά και αντιπάλους. 

Μέχρι σήμερα έχει ερευνήσει υποθέσεις διαφθοράς στη Γερμανία, αλλά και στην ανατολική Ευρώπη. Πολλοί θεωρούν τα ρεπορτάζ του ιδιαίτερα αποκαλυπτικά, άλλοι τον κατηγορούν ότι παραθέτει απλώς μαρτυρίες τρίτων, χωρίς απτές αποδείξεις. Αυτή τη φορά στο «στόχαστρο» του Ροτ μπαίνει η τρόικα στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες τ... περισσότερα »

.Επιλογή ανάμεσα στο καλό και το κακό

Επικρατεί ανάμεσα στους δυτικούς ηγέτες μια ανεξήγητη σύγχυση για τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν τον κόσμο μας, χωρίς όμως να τον απειλούν ακόμη. Τα πιο επείγοντα είναι η κατάρρευση των κρατικών μορφωμάτων της Μέσης Ανατολής και εν μέρει της Βόρειας Αφρικής. Κατά δεύτερο λόγο είναι η μοιρασιά της Ουκρανίας μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. 

Σήμερα η Λιβύη είναι μια κόλαση ανομίας, που ουδείς θέλει να επισκεφθεί. Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί συμμετείχαν αποφασιστικά σε μια επιχείρηση που αντάλλαξε ένα διεφθαρμένο αυταρχικό καθεστώς με το χάος. Κάτι ανάλογο δηλαδή με το...περισσότερα »

.Το «πολιτικό μέγεθος» του χρόνου

*Η* *πρώτη* παρατήρηση έχει σχέση με τη στάση των δανειστών απέναντι στην κυβέρνηση. Με λίγες λέξεις, αδιανόητα μαξιμαλιστική και σκληρή, με φόντο τη συγκυρία. *Ανθρωποι* με αδιαμεσολάβητη επαφή με τα πραγματικά κέντρα και πρόσωπα εξουσίας στην Ευρώπη, υποστηρίζουν ότι οι εταίροι μας δυσπιστούν συνολικά έναντι του πολιτικού συστήματος της χώρας -όχι μόνο έναντι του Τσίπρα- και αυτή είναι η κύρια αιτία της στάσης τους, που έχει όλο και περισσότερο αρνητικά χαρακτηριστικά έναντι της Ελλάδας, παρά τις «δημόσιες επιβραβεύσεις» που γίνονται για εσωτερική και εξωτερική «κατανάλωση». Στ... περισσότερα »

.Απλώς παραπαίουμε

Επειτα από έξι χρόνια της πλέον δραματικής υφέσεως, σαρώσεως ενός τμήματος του οικονομικού και του κοινωνικού συστήματος, απλώς έχουμε περιέλθει σε κατάσταση πλήρους αποδιοργανώσεως, με αποτέλεσμα τη δημιουργία καταστάσεων επιεικώς τραγελαφικών. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν είναι αλληλέγγυο, όσο τουλάχιστον επιθυμούσε ή ανέμενε. 

Η τιμωρητική διάθεση των εταίρων μας αμβλύνθηκε σε σχέση με εκείνη που περιέγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7 στον Καναδά τον Φεβρουάριο του 2010, όπου... περισσότερα »

.Και ψωμί, και παιδεία, και ελε-φθε-ρία

Προχθές, κατά τη διάρκεια του «μικρού εορτασμού» του Πολυτεχνείου –προεορταστικές εκδηλώσεις όπως η μικρή Ανάσταση μεσημέρι Μεγάλου Σαββάτου, μετά την οποία επιτρεπόταν να φάμε τυρί– έτυχε να συναντήσω ομάδα ζηλωτών, οι οποίοι αντήλλασσαν τις σκέψεις τους με τους παρατεταγμένους αστυνομικούς. 

Επειδή κάποια στιγμή οι σκέψεις τους εξαντλήθηκαν, μαζί με το αγοραίο λεξιλόγιο της έκφρασής τους, άκουσα μερικούς εξ αυτών να αναπέμπουν το εγκώμιο των ημερών: «Ψωμί, παιδεία, ελε-φθε-ρία». Ηταν φωνές συρτές, οι οποίες, εξαντλημένες από τη νηστεία των ημερών και την πάλη με τον προβοκατόρι...περισσότερα »

.Θύελλα στους φορολογικούς παραδείσους

Η αποκάλυψη ότι το Λουξεμβούργο προσέφερε καθεστώς σχεδόν μηδαμινής φορολόγησης σε πολυεθνικές εταιρείες μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να δουν με άλλο μάτι οι Ευρωπαίοι την ανάγκη να εναρμονίσουν τα φορολογικά τους συστήματα.
 Είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς όπου κάποιες χώρες –ή και τμήματα χωρών– μπορούν να προσφέρουν παροχές που στερούν άλλες από εισοδήματα. 

Οταν η Ελλάδα έχει «στραγγίξει» από τη λιτότητα και την υψηλή φορολόγηση, όταν σχεδόν όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δυσκολεύονται να καλύψουν υποχρεώσεις προς τους πολίτες και τους εταίρους τους,... περισσότερα »

.Απέναντι στις αγορές

Είναι διαφορετικό να διαβάζεις ή να γράφεις για τις αγορές και εντελώς άλλο να τις ακούς και να τις βλέπεις μπροστά σου. Οι πολιτικοί μας, και η «πιάτσα» γενικότερα, είναι εθισμένοι στο εγχώριο νταραβέρι και ξεχνούν ότι είμαστε κομματάκι ενός πολύ μεγάλου παζλ. Η Ελλάδα έδειξε τα τελευταία δύο χρόνια ότι πήγαινε καλύτερα. 

Η κυβέρνηση έκανε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, προσπάθησε όσο μπορούσε να ενθαρρύνει επενδύσεις και επενδυτές και το πράγμα άρχιζε να γυρίζει. Βοήθησε βεβαίως και το γεγονός ότι υπήρξε μία περίοδος μεγάλης ρευστότητος σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε η χώρα ...περισσότερα »

.Το παλιό πεθαίνει, αλλά...

Αναρωτιέμαι μερικές φορές ποιος θα πει επιτέλους την αλήθεια στον κόσμο και ποιος θα πάρει την ευθύνη να εξηγήσει πόσα πρέπει να αλλάξουν για να γίνουμε κανονική χώρα. Από την ώρα που μπήκαμε στην κρίση χρέους και στο Μνημόνιο άρχισαν τα ψέματα. Το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, αρνήθηκε να πάρει πάνω του την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. 

Πώς να το κάνει άλλωστε; Μεταρρύθμιση στο μυαλό ενός σύγχρονου Ελληνα πολιτικού σημαίνει αυτοκτονία, σημαίνει κόβω τις σχέσεις κράτους και πελατών μου, σημαίνει ότι αναθέτω το μάνατζμεντ σε επαγγελματίες και όχι σε τυχάρπαστους αποτυχημένους πολι... περισσότερα »

Η παγίδα της συναίνεσης

*Να, λοιπόν, που αιφνιδίως,* μετά τους «Τσολάκογλου» και τους «γερμανοτσολιάδες» βρεθήκαμε στον αστερισμό της συναίνεσης. Μόνο που δεν ξέρω αν θα πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε. Γιατί, βέβαια, η όλη υπόθεση μυρίζει υποκρισία από μακριά. 

*Η συναίνεση για τον υποψήφιο* πρόεδρο, για παράδειγμα, που πρότεινε ο κ. Τσίπρας δεν ήταν παρά ένα τρικ του ΣΥΡΙΖΑ για να μασκαρέψει τη βαθιά διχαστική του απόφαση να εκβιάσει πρόωρες εκλογές. *Παρ' όλα αυτά το ζήτημα* της συναίνεσης, στο ένα θέμα για το οποίο είναι πραγματικά αναγκαία, τη διευθέτηση του χρέους, έχει μπει πλέον στο τραπέζι. Οχι από ...περισσότερα »

.Εγκλωβισμός σε καθεστώς Μνημονίου

Τον τελευταίο καιρό έχει εξαπολυθεί μία επικοινωνιακή «επίθεση» από τη συγκυβέρνηση, με στόχο να πειστεί η ελληνική κοινωνία ότι η χώρα εξέρχεται από το καθεστώς της μνημονιακής υποτέλειας και πλησιάζουν καλύτερες μέρες. Αντιπροσωπευτική είναι η προχθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά αγοραίο ύφος υποστήριξε πως «φάγαμε τον γάιδαρο και έμεινε η ουρά». 

Στην πραγματικότητα αυτά δεν ανταποκρίνονται ούτε στις προθέσεις των ευρωπαϊκών «ελίτ», ούτε στα νομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης. Αρχίζοντας από τα ... περισσότερα »

.Η εκδίκηση της Ιστορίας

*Πριν* από είκοσι πέντε χρόνια μία ανιστόρητη αφέλεια και πολιτική ορθότητα σκίαζε την Ευρώπη: η πτώση του Τείχους έλυνε το γερμανικό πρόβλημα, καθώς η ενιαία Γερμανία θα πλαισιωνόταν από την οικονομική, νομισματική και πολιτική ενοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου, μας έλεγαν οι Μιτεράν - Κολ, ενώ από τη Μόσχα ο Σεβαρντνάτζε, υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, κήρυττε το τέλος της ιδεολογικής αντιπαράθεσης Ανατολής - Δύσης και προέβλεπε έναν αγγελικό κόσμο όπου θα κυριαρχούσαν τα «πανανθρώπινα ιδανικά». Διόλου παράδοξο που λίγο μετά ο Φουκουγιάμα μας ανήγγειλε το «τέλος της Ιστορίας»! *Είκοσι... περισσότερα »

.Νεότερα σχετικά με το σύνθημα «Αέρα!»

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ
 Η εφημερίδα μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά, ένα από αυτά όμως είναι και το επίπεδο των αναγνωστών της. Πολύ συχνά θα μας διορθώσουν και όταν αυτό γίνεται με λεπτότητα και ευγένεια, αισθανόμαστε ότι αυτή η δουλειά έχει όντως νόημα. Με αφορμή, λοιπόν, το προχθεσινό μας σχόλιο (28 Οκτωβρίου) σχετικά με την προέλευση του πολεμικού συνθήματος «Αέρα!», που τόσο διάσημο έγινε κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, ο αναγνώστης κ. Κ. Τσαντσάνογλου μας έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. Για όσους δεν πήραν προχθές εφημερίδα, παραθέσαμε απόσπασμα από κείμενο της ερευνήτριας-φιλολ... περισσότερα »

.Σοβαρή διοίκηση και όχι... δημόσιες σχέσεις

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ 
«​​Δεν είναι ώρα για νέους εχθρούς, φίλοι μου!» Ετσι απάντησε ο άθεος Βολταίρος, από το νεκροκρέβατό του, στους φίλους του που είχαν αποτρέψει τον ιερέα ο οποίος είχε προσφερθεί να δώσει άφεση αμαρτιών στον Βολταίρο, Γάλλο συγγραφέα, ιστορικό και φιλόσοφο, διάσημο για τις επιθέσεις του εις βάρος της Καθολικής Εκκλησίας και την υπεράσπιση της ανεξιθρησκείας και του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους. 

Το γεγονός μού θύμισε χθες καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχολιάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε στην προχθεσινή εκδήλωση του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια για την 28η Οκτωβρίο... περισσότερα »

.Ιστορίες για αγρίους

Σημερα είναι ίσως η τελευταία σας ευκαιρία να δείτε μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν. Η σπονδυλωτή ταινία από την Αργεντινή «Ιστορίες για αγρίους» έχει κερδίσει την εκτίμηση των ανθρώπων που την είδαν και κατόρθωσε να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής της στις αθηναϊκές αίθουσας, καθώς φαίνεται ότι δούλεψε πολύ η άτυπη διαφήμιση «από στόμα σε στόμα».

 Εξι διαφορετικές ιστορίες, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και με μοναδικό σταθερό σημείο αναφοράς το ασταθές οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον της χρεοκοπημένης Αργεντινής εφάπτονται μεταξύ τους στο... περισσότερα »

.Η ελληνική αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ 
Η επίκληση της διεθνούς νομιμότητας για την παραβίαση των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί την αυτονόητη πρώτη αντίδραση στο σκηνικό έντασης που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

 Με αφορμή την παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της τελευταίας από τουρκικά πλοία, και τη διαφαινόμενη πρόθεση της Αγκυρας να αποκτήσει πλατφόρμα με σκοπό να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ορθώς προβάλλεται η σημασία της αναγνώρισης της διεθνούς προσωπικότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατ... περισσότερα »

.

.