.Η Ευρώπη μέσα μας

Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, μιλώντας για την κρίση στην Ουκρανία, παραλλήλισε τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα με αυτή που προηγήθηκε του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

«Ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση, όπως τον Αύγουστο του 1914, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Η κατάσταση μου φαίνεται όλο και πιο συγκρίσιμη" είπε και συνέκρινε τη συμπεριφορά των ηγεσιών με εκείνη που περιγράφει ο συγγραφέας Κρίστοφερ Κλαρκ στο βιβλίο του «Οι υπνοβάτες».

Υπάρχει λύση; Την είχε σκιαγραφήσει λίγες μέρες νωρίτερα ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ καλώντας τους Ευρωπαίους πολιτικούς να βοηθήσουν τους πολίτες να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς με την Ευρώπη.

Ο 84χρονος συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος υπήρξε και «αρχιτέκτονας» της επανένωσης της Γερμανίας, προσδιόρισε ως εξής την «ύψιστη προτεραιότητα" για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Θα πρέπει να κάνει την Ευρώπη ένα ζήτημα καρδιάς για όλους τους Ευρωπαίους».

Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα των ευρωεκλογών είναι ότι αν η ευρωπαϊκή ιδέα δεν γοητεύσει ξανά τους Ευρωπαίους πολίτες, αν δηλαδή δεν επανεφευρεθεί το όραμα, θα τελειώσουν όλα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα υπάρξει ξανά μέσα μας ή δεν θα υπάρχει.

.

.